×
Meniu

Diabetul ne poate face invalizi. Cum prevenim boala și complicațile ei?

În jur de 8000 de persoane sunt diagnosticate în Republica Moldova, anual, cu diabet zaharat, în același timp câteva sute decedează din cauza complicațiilor. Boala nu este însă incurabilă, iar formele ei grave pot fi prevenite. Cu toate acestea, diabetul face din ce în ce mai multe victime în Republica Moldova. Ce factori declanșează boala și de ce mulți bolnavi nu reușesc să o țină sub control? 

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat constă în creșterea nivelului de glucoză din sânge (glicemie), din cauza secreției inadecvate de insulină de la nivelul celulelor beta ale pancreasului. De asemenea, vorbim de diabet și atunci când organismul folosește ineficient glucoza, din cauza rezistenței la insulină – cea mai frecventă cauză de insulină rezistentă fiind obezitatea cu distribuție abdominală.

Care este diferența dintre diabetul zaharat de tip 1 și tip 2?

Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin deficit total de insulină, aparut în urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice producatoare de insulină. Se asociază cu alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita, vitiligo, celiachie etc. Peste 90% dintre toate cazurile de diabet zaharat sunt de tip 2 și au la bază rezistența la insulină. Acțiunea fiziologică a insulinei, și anume aceea de a facilita intrarea glucozei în celule, în special în ficat, mușchi și țesut adipos, poate fi blocată de obezitate, anumite medicamente și afecțiuni sau factori genetici, în ciuda unei secreții peste valorile normale.

Complicațiile diabetului zaharat

Complicațiile apar numai dacă diabetul este neglijat. O persoană care își ține sub control nivelul glicemiei are un risc mai mic de a dezvolta complicații cronice, iar dacă acestea apar, se vor instala târziu, după o lungă evoluție a bolii. Pe de altă parte, o persoană neglijentă poate ajunge în scurt timp la invaliditate (orbire, amputatii, dializa). Complicatiile cronice clasice sunt:

  • Microvasculare, prin afectarea vaselor mici din organism (de la nivelul retinei, rinichiului si picioarelor)
  • Macrovasculare, prin afectarea vaselor de calibru mai mare, ducand la infarct de miocard, accident vascular cerebral sau arteriopatie cronica a membrelor inferioare.

Ce factori favorizează declanșarea diabetului?

Există două tipuri de factori care favorizează instalarea diabetului zaharat de tip 2: nemodificabili și modificabili. Predispoziția genetică și îmbătrânirea sunt factori de risc asupra cărora nu se poate interveni, în timp ce stilul de viață face parte din categoria factorilor de risc modificabili. Poți modifica alimentația deoarece o dietă hipercalorică duce la obezitate și insulinorezistență. De asemenea, sedentarismul poate fi evitat prin mișcare și sport.  

Ce este o dietă sănătoasă?

O dietă sănătoasă înseamnă excluderea din alimentație a:

Produselor tip fast-food și semipreparate. Acestea conțin multe grăsimi săturate, sodiu, colesterol și aditivi alimentari (conservanti, potențiatori de aromă);

Sucurilor din comerț. De asemenea, este preferabil să consumați fructele întregi și nu doar sucul lor, care crește rapid glicemia și este sărăcit de vitaminele și antioxidanții care se găsesc în pulpa fructului;

 Zahărului și produselor de cofetărie și patiserie. Ca îndulcitori se pot folosi siropul de agave (are conținut caloric similar zahărului dar index glicemic mic) sau extractul din stevia rebaudiana, îndulcitor natural făra efecte nedorite.

În același timp, vom înclude în alimentație:

Cereale integrale (pâine integrală, paste din grâu integral, orez nedecorticat, fulgi de ovăz, de hrișcă, tărâțe de grâu);

Legume și fructe proaspete:

Cantități mici de nuci, alune, migdale sau fistic care conțin grăsimi esențiale benefice;

Pește, în special oceanic (somon, ton, macrou, hering, sardine datorita bogatiei in acizi grasi omega 3)

Ce este un stil de viață activ?

Este simplu: de 4-5 ori pe săptămână faceți plimbări lungi de minim 45 min, în pas vioi, urcați și coborâți scările pe care le întâlniți fără ajutorul liftului sau scărilor rulante, iar pentru cei mai tineri și mai activi participarea la un program de exerciții aerobe este de real folos.

Cum controlăm greutatea:

Menținerea unui index de masă corporală normal, sub 25, este ușor de obținut în condițiile în care se adoptă o alimentație sănătoasă, se întrerupe fumatul și consumul excesiv de alcool, pe fondul unui stil de viață activ și a unei abordări înțelepte a evenimentelor stresante.

Sursa: www.reginamaria.rowww.gralmedical.ro