Pneumonia: simptome, cauze și prevenire
Pneumonia este o afecțiune caracterizată prin inflamarea țesutului plămânilor, fiind, în mod normal, cauzată de o infecție bacteriană. La capătul tuburilor respiratorii din plămâni există mici săculețe de aer. Când apare pneumonia, aceste săculețe se inflamează și se umplu cu lichid.
Pneumonia este provocată de infecțiile pneumococice, cauzate de bacteria numita ”streptococcus pneumoniae”, de bacteriile ”haemophilus influenzae”, ”staphylococcus aureus”, de gripa de tip A, sau de tip B. Totodată, boala poate fi declanșată de un corp străin sau substanțe dăunătoare cum ar fi chimicalele sau fumul.
Pe cine afectează pneumonia?
Pneumonia poate afecta persoanele de orice vârstă, însă este răspândită în rândul vârstnicilor, bebelușilor, fumătorilor, persoanelor care suferă de astm, fibroză chistică, afecțiuni ale inimii, ficatului, sau rinichilor, persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, ca rezultat al unei boli recente, precum HIV si SIDA, dar și cei care fac chimioterapie, sau care au suferit recent un transplant.
Simptomele pneumoniei
Simptomele pneumoniei pot apărea fie brusc, la 24-48 de ore după inflamarea țesutului, fie lent, pe parcursul mai multor zile. Vorbim despre:
- Tuse, care poate fi seacă, sau productivă, fiind vizibil un mucus gros, galben, verde, sau maro, care poate conține și pete de sânge;
- Dificultăți ale respirației, cum ar fi respirație superficială și prea rapidă;
- Bătăi rapide ale inimii;
- Febră înaltă, transpirație și tremurat;
- Pierderea poftei de mâncare;
- Greața sau voma;
- Dureri articulare și musculare.
Prevenirea pneumoniei
Tratamentul pneumoniei are o influență puternică asupra familiei, poate provoca dificultăți financiare, contribuind la ciclul sărăciei și la pierderea zilelor de muncă. Din aceste motive cea mai potrivită intervenție este prevenirea afecțiunii. Iată un set de practici de sănătate care pot fi de folos:
- Alăptarea exclusivă la sân în primele 6 luni de viață este o componentă cheie a consolidării sistemului imunitar al copilului, fiind capabilă să reducă incidența pneumoniei cu 23%.
- Nutriția adecvată ajută la asigurarea unui sistem imunitar funcțional pentru a proteja copiii de pneumonie, precum și de alte boli.
- Vaccinarea împotriva virusului Haemophilus influenzae tip b (Hib), Bordetella pertussis (tusea convulsivă) și a Pneumococcus pneumoniae (pneumococ) va preveni infectarea copilului cu unii dintre cei mai frecvenți agenți patogeni care cauzează pneumonii severe la copii;
- Apa, sanitația și intervențiile de igienă sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii pneumoniei. Atunci când în comunități este introdusă obligativitatea spălării mâinilor cu săpun, numărul cazurilor de îmbolnăvire la copiii sub 5 ani poate fi redusă în jumătate.
- Reducerea poluării aerului interior în timpul încălzirii și a gătitului diminuează considerabil riscul apariției pneumoniei severe la copii.
Pneumonia este principala cauză infecțioasă de deces a copiilor și maturilor, care a luat viața a 2,5 milioane de oameni în anul 2019, inclusiv a 672 mii de copii. În anul 2020, COVID-19 a adăugat încă 2 milioane la numărul de decese, sporind numărul cazurilor fatale provocate de pneumonie până la 4 milioane.
Anual, pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Pneumoniei.
Sursa: www.ansp.md, https://www.medlife.ro/