Cum protejăm sănătatea sistemului cardiovascular?
Bolile cardiovasculare reprezintă cea mai comuna problemă a lumii moderne, care ne împiedică să îmbătrânim sănătos și ne scurtează viața. Fumatul, hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat sunt printre cei mai periculoși ”dușmani” ai sistemului cardiovascular.
Factorii de risc
Diabetul. Persoanele care suferă de diabet au de două ori mai multe șanse să sufere de boli cardiovasculare și să decedeze din cauza lor. Diabetul poate afecta vasele de sânge și nervii. Totodată, persoanele cu diabet de tip 2 pot avea tensiune arterială crescută, colesterol ridicat sau sunt supraponderali, factori care măresc riscul apariției bolilor de inimă;
Inactivitate fizică. Oamenii care nu sunt suficient de activi au un risc cu 20-30% mai mare pentru deces din toate cauzele. Activitatea fizică nu trebuie să însemne ore întregi în sala de sport sau participarea la un maraton local. Până la 30 de minute de activitate fizică de intensitate medie de câteva ori pe săptămână va spori capacitatea inimii de a pompa sânge în corp.
Excesul de colesterol. Ficatul nostru produce colesterolul necesar pentru producerea hormonilor și a compușilor de care are nevoie corpul. Pe măsură ce colesterolul din alimente se adaugă, excesul poate determina îngustarea arterelor și blocarea fluxului sanguin, provocând apariția bolilor coronariene și a altor boli.
Fumatul. Fumatul sau mestecarea tutunului deteriorează vasele de sânge, crește temporar tensiunea arterială și scade toleranța la efortul fizic. Prin scăderea oxigenului pe care îl poate transporta sângele, consumul de tutun crește riscul formării cheagurilor de sânge care pot duce, de asemenea, la accident vascular cerebral și la moarte subită. Riscul unui atac de cord non-fatal crește cu 5,6% pentru fiecare țigară fumată și persistă chiar și la una sau două țigări pe zi.
Cum prevenim bolile cardiovasculare?
- Menținerea greutății corporale în limite normale;
- Renunțarea la fumat, la grăsimile animale saturate și hidrogenate;
- Limitarea consumului de alimente cu un conținut scăzut de nutrienți, cum ar fi prăjiturile, chips-urile, snacks-urile și alte alimente procesate;
- Practicarea regulată a sportului;
- Consumarea nucilor sau semințelor care conțin acizi grași omega 3 și vitaminele B, dar și a alimentelor bogate în fibre și nutrienți, cum ar fi legumele, fructele, cerealele integrale;
- Limitarea consumului de alcool;
- Efectuarea regulată a controalelor medicale. Hipertensiunea arterială și colesterolul ridicat pot afecta inima si vasele de sânge. În lipsa testelor periodice, nu pot fi depistate la timp bolile cardiovasculare.
Ce spun statisticile?
În Republica Moldova, bolile cardiovasculare se situează, cu 57%, pe primul loc în clasamentul cauzelor de deces. În ultimele două decenii, acest nivel rămâne înalt în mod constant. Pe parcursul anului 2020 în țara noastră, din cauza afecțiunilor aparatului cardiovascular, au decedat 22 872 de persoane, comparativ cu 21 512 decese în 2019. În structura deceselor cauzate de bolile aparatului circulator predomină cardiopatia ischemică (12566 persoane), bolile cerebro-vasculare (5006 persoane), infarctul miocardic acut (1748 persoane) și cardiopatia hipertensivă (2615 persoane).
Pe data de 29 septembrie marcăm Ziua Mondială a Inimii. În acest an, suntem îndemnați să ne „Folosim inima pentru conectare!”.
Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică, Institutul de cardiologie