Consecințele consumului de zahăr în exces: obezitate, diabet și hipertensiune
Moldovenii consumă de 5 ori mai mult zahăr decât este necesar, potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică. Medicii atenționează: zahărul în exces crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile precum: diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.
În acest context, autoritățile din domeniul sănătății își propun să informeze cetățenii, în cadrul campaniei „Redu zahărul – alege ce mănânci!”, cu privire la necesitatea necesitatea reducerii consumului de zahăr.
Produse care conțin zahăr în exces:
În topul produselor cu exces de zahăr se regăsesc: produsele de patiserie; băuturile dulci și carbogazoase; iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele; sucurile și conservele din comerț; bomboanele, caramelele, bezelele, gumele; pâinea și cerealele pentru micul dejun; ketchup-urile, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.
Boli provocate de consumul exagerat de zahăr:
Pe termen scurt, consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus. Pe termen lung – la creșterea riscului de apariție și dezvoltare a obezității, hipertensiunii, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare.
Simptomele consumului zahărului în exces:
- Nivel de energie scăzut – după o oră de la consumul de zahăr, oamenii se simt obosiți, apatici și mai puțini alerți;
- Stare de spirit negativă – o cantitate mare de zahăr crește riscul de depresie și de tulburări de dispoziție;
- Balonare – anumite tipuri de zahăr pot provoca balonare în cazul persoanelor cu afecțiuni digestive.
Cum poate fi redus consumul de zahăr?
- Consumați apă plată, în loc de băuturi dulci și carbogazoase;
- Înlocuiți prăjiturile și dulciurile cu fructe și legume;
- Evitați produsele pe eticheta cărora zahărul este indicat în primele 3 poziții;
- Consumați cel mult 25 de grame de zahăr zilnic.
Sursa: Ministerul Sănătății