×
Meniu

Consecințele consumului de zahăr în exces: obezitate, diabet și hipertensiune

Moldovenii consumă de 5 ori mai mult zahăr decât este necesar, potrivit unui studiu realizat de Organizația pentru cooperarea și dezvoltarea economică. Medicii atenționează: zahărul în exces crește riscul apariției și dezvoltării bolilor netransmisibile precum: diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare.

În acest context, autoritățile din domeniul sănătății își propun să informeze cetățenii, în cadrul campaniei „Redu zahărul – alege ce mănânci!”, cu privire la necesitatea necesitatea reducerii consumului de zahăr.

Produse care conțin zahăr în exces:

În topul produselor cu exces de zahăr se regăsesc: produsele de patiserie; băuturile dulci și carbogazoase; iaurtul, brânzeturile dulci, înghețata, ceaiul și cafeaua din pachețele; sucurile și conservele din comerț; bomboanele, caramelele, bezelele, gumele; pâinea și cerealele pentru micul dejun; ketchup-urile, sosurile pentru carne și paste, carnea procesată și băuturile alcoolice.

Boli provocate de consumul exagerat de zahăr:

Pe termen scurt, consumul excesiv de zahăr contribuie la apariția acneei, oboselii, la acumularea de kilograme în plus.  Pe termen lung –  la creșterea riscului de apariție și dezvoltare a obezității, hipertensiunii, diabetului de tip 2, bolilor cardiovasculare.

Simptomele consumului zahărului în exces:

  • Nivel de energie scăzut – după o oră de la consumul de zahăr, oamenii se simt obosiți, apatici și mai puțini alerți;
  • Stare de spirit negativă – o cantitate mare de zahăr crește riscul de depresie și de tulburări de dispoziție;
  • Balonare – anumite tipuri de zahăr pot provoca balonare în cazul persoanelor cu afecțiuni digestive.

Cum poate fi redus consumul de zahăr?

  • Consumați apă plată, în loc de băuturi dulci și carbogazoase;
  • Înlocuiți prăjiturile și dulciurile cu fructe și legume;
  • Evitați produsele pe eticheta cărora zahărul este indicat în primele 3 poziții;
  • Consumați cel mult 25 de grame de zahăr zilnic.

Sursa: Ministerul Sănătății