×
Meniu

Vaccinurile anti-COVID-19 ne protejează de tulpinile Delta și Lambda?

Chiar dacă ne-am tratat de COVID-19, dar nu suntem vaccinați, anticorpii nu ne vor proteja de tulpinile virusului Delta și Lambda. Ca urmare, riscăm să ne îmbolnăvim și să facem complicații grave, deoarece noile versiuni sunt extrem de agresive. Ce soluție avem? Să ne vaccinăm, mai ales că vaccinurile disponibile în țara noastră sunt eficiente împotriva Delta și Lambda. Detalii aflăm de la șefa disciplinei de epidemiologie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”, Angela Paraschiv.

– Ne putem infecta cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2, dacă anterior ne-am tratat de COVID-19 și avem anticorpi? Totodată, nu suntem vaccinați?

Persoanele care nu sunt imunizate, sunt receptive la variantele noi ale virusului. Atunci când apare o variantă nouă, organismul devine din nou receptiv și cu toate că a făcut infecția, el iarăși este sensibil și se poate contamina. Este demonstrat că după infecție, imunitatea formată este de scurtă durată, unii oameni chiar nici nu o dezvoltă. În cazul persoanelor vaccinate, imunitatea este de lungă durată, mult mai protectivă. În aceste momente, persoanele nevaccinate sunt expuse riscului de a suferi de formele grave, pentru că din analiza pe care au realizat-o cercetătorii în Rusia, s-a demonstrat că virusul atacă foarte repede  plămânii.

– Care sunt riscurile provocate de noile tulpini Delta și Lambda? Vaccinurile prezente în Republica Moldova sunt eficiente împotriva acestora? 

Vaccinurile care au fost dezvoltate și-au demonstrat eficiența și pentru variantele apărute, precum Delta, Lambda. Aceste tulpini sunt foarte agresive și provoacă forme grave de boală. Studiile au demonstrat că, în cazul persoanelor care au avut deja COVID-19 există un risc de până la 50% de reinfectare cu varianta Delta, iar tulpina Lambda prezintă un grad de răspândire și contagiune mai ridicat decât tulpinile Gamma (tulpina braziliană) și Alpha (tulpina britanică). De aceea, îndemnul nostru este ca oamenii să se imunizeze cât mai repede posibil, dar și să respecte măsurile de protecție, precum: purtarea măștii, păstrarea distanței sociale, spălatul pe mâini. Vaccinarea te protejează de formele grave ale bolii, spitalizare și deces.

Aproximativ 1000 de cazuri noi de COVID-19 au fost confirmate în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, dintre care 765 printre persoanele nevaccinate. 

Sursa: msmps.gov.md