Tinerii cu vârste cuprinse între 9 și 26 de ani, îndemnați să se vaccineze împotriva HPV
Ministerul Sănătății desfășoară campania de vaccinare împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV). Imunizarea este recomandată tinerilor de ambele sexe, cu vârste cuprinse 9 și 26 de ani.
Vaccinul este administrat gratuit în cadrul instituțiilor medicale primare. Băieții și fetele care au între 9-14 ani primesc două doze, în intervalul de 0 și 6 luni. Tinerii cu vârste cuprinse între 15-26 de ani beneficiază de 3 doze, în intervalul de 0, 2 și 6 luni.
Ce este Papilomavirusul Uman?
HPV reprezintă un grup de virusuri ce infectează pielea sau mucoasa (colului uterin, gurii etc.). Majoritatea infecţiilor cu HPV nu prezintă pericol pentru sănătate, însă cele mai frecvent întâlnite tipuri de HPV pot cauza cancer de col uterin (cervical), vagin, vulvă, penis, anus, oro-faringe (gât), papiloame genitale (cunoscute ca veruci genitale, negi genitali, condiloame genitale sau vegetaţii genitale), precum și alte afecţiuni.
Cum o persoană se infectează cu HPV?
HPV se răspândește prin contact direct – piele la piele – cu o suprafaţă infectată. Circa 30 de tipuri de HPV sunt transmise prin actul sexual (din totalul de peste 200 de tipuri). Infectarea are loc prin contact intim cu suprafaţa infectată, fie prin relaţie sexuală, fie prin atingerea organelor genitale. În cazuri rare, virusul poate fi transmis în timpul nașterii de la mama infectată la nou-născut.
Este HPV periculos?
Da, virusul HPV poate prezenta pericol. Sunt cunoscute 12 tipuri de HPV care cauzează cancer. În majoritatea cazurilor, infecţia nu se manifestă prin anumite simptome, astfel încât persoana nici nu conștientizează că este infectată. Infecţia durează de regulă 1-2 ani și în 99% se finalizează cu autosanare. Totuși, în cel puţin 1 din 100 de cazuri infecţia nu dispare și dacă regiunea afectată nu este depistată și tratată la timp, aceasta poate evolua lent în cancer.
Cancerul cervical este cel mai răspândit tip de cancer determinat de HPV și al cincilea ca frecvenţă cancer raportat la femei. Depistarea timpurie și tratamentul patologiei pre-canceroase contribuie la prevenirea cancerului de col uterin.
În Republica Moldova, anual se înregistrează aproximativ 300 de cazuri noi de cancer de col uterin și circa 170 de decese cauzate de această maladie.
Cum acționează vaccinul contra HPV?
Vaccinul anti-HPV conţine particule asemănătoare celor mai frecvent răspândite tipuri de virus HPV care provoacă cancer cervical. Aceste particule nu sunt virusuri vii și nu pot cauza infecţie, însă atunci când vaccinul este injectat și ajunge în corpul persoanei, sistemul imunitar al acesteia răspunde la vaccin ca și cum ar fi fost un virus adevărat. Producând anticorpi împotriva acestor particule, corpul uman generează un sistem de protecţie care va lupta împotriva virusului real atunci când se va întâlni cu acesta. Acest mecanism lucrează impecabil, astfel că vaccinul este aproape 100% eficient în prevenirea viitoarelor infecţii cu aceleași tipuri de HPV.
Este vaccinarea unica modalitate de prevenire a infecției HPV?
Vaccinarea împotriva HPV, de rând cu screening-ul periodic la cancer cervical, este strategia optimă de evitare a apariţiei cancerului de col uterin.
Oricine duce o viaţă sexual activă este expus unui risc înalt de infectare cu HPV. Unele metode contraceptive de barieră (de exemplu, prezervativele) pot parţial contribui la evitarea infectării, însă acestea nu sunt absolut eficiente, deoarece nu acoperă toate porţiunile tegumentelor infectate.
Vaccinarea anti-HPV protejează împotriva tipurilor de virus ce cauzează de la 70 până la 90% din cazurile de cancer cervical. În plus, toate femeile, chiar și acele care au fost vaccinate, urmează să fie supuse screening-ului periodic la cancer cervical. Screening-ul poate depista formaţiunile pre-canceroase sau canceroase cauzate de HPV, ce permite înlăturarea cât mai precoce posibil a acestora.
Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică