Ion Șalaru: Fiecare al doilea fumător moare de o boală provocată de acest viciu
Peste 5200 de moldoveni mor anual din cauza fumatului. Un sfert din populația țării este dependentă de acest viciu. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că dependența de nicotină poate avea consecințe grave asupra sănătății și că abia după 10 ani de la ultima țigară, riscul de a dezvolta cancer pulmonar devine similar cu cel al unui nefumător. Mai multe despre riscurile fumatului aflăm de la directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Ion Șalaru.
-Dle Șalaru, fumatul chiar ne îmbolnăvește?
Fumatul reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în Republica Moldova, pentru că fiecare al doilea fumător moare de o boală provocată de acest viciu, fiind apt de muncă. Fumătorii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât nefumătorii. Consumul oricărui produs ce conține tutun este un factor de risc major ce condiționează peste 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebrovasculare. Fumatul, de asemenea, afectează grav femeile însărcinate, provocând naşteri premature şi greutate mică a copilului la naştere, iar la nou-născuţi creşte riscul apariţiei sindromului morţii subite a sugarului. În consecință, din 38.000-39.000 de oameni decedați anual, peste 4.500-4.700 (circa 14%) mor din cauza bolilor cauzate de consumul tutunului, inclusiv peste 60% persoane sunt de vârstă activă, mortalitatea în rândul bărbaților fiind de 2 ori mai mare decât a femeilor.
– Există vreo variantă „mai sigură” de a fuma?
Răspunsul la această întrebare este un categoric NU. Orice țigară fumată îi face rău organismului și chiar și fumatul ocazional este periculos. Adesea, oamenii cred că, înlocuind țigările cu unele cu un conținut mai mic de gudron și nicotină, pot să fumeze în continuare și să fie în siguranță, însă acest lucru nu este adevărat. Atunci când oamenii fac trecerea către acest tip de țigarete, frecvent, măresc cantitatea de țigări fumate în total și, de asemenea, tind să inspire mai profund pentru a simți același efect oferit de nicotină. Cea mai sigură cale de a elimina efectele negative ale fumatului asupra sănătății este renunțarea completă la țigări.
– Cum influențează nicotina și alte substanțe din țigări asupra organismului?
Nicotina este un drog care, în cantități mari, ar putea să omoare o persoană prin efectul de paralizie asupra mușchilor care controlează respirația. Pentru că fumatul eliberează nicotină în doze mici, corpul uman le poate metaboliza mai ușor și le poate elimina fără acest efect extrem. Prima doză de nicotină ajută fumătorul să se simtă mai alert și mai treaz. Apoi, în aproximativ 10 secunde, nicotina ajunge în creier și crește secreția de dopamină, numită și hormonul fericirii, oferindu-ne, astfel, o senzație plăcută și reconfortantă. Nicotina crește pulsul și tensiunea arterială, motiv pentru care există numeroase dovezi ce leagă consumul de nicotină de riscul crescut de a dezvolta boli ale inimii și ale sistemului circulator. Cantitatea de nicotină, monoxid de carbon sau alte substanțe componente ale țigărilor care se găsește în corp variază în funcție de tipul de tutun fumat, de tipul de țigări și de modul în care fumează o persoana (respectiv cantitatea zilnică de tutun sau cât de adânc inhalează). Cu toate acestea, în 3-4 zile de la ultima țigară, nivelul acestor substanțe în corp scade substanțial, organismul începând, încet, să revină la parametrii săi normali din toate punctele de vedere: puls și tensiune arterială, capacitate pulmonară sau proces digestiv.
– Care sunt avantajele renunțării la fumat?
În termeni foarte simpli, câștigi șansa să te bucuri de o viață mai lungă și mai sănătoasă. Indiferent de vârstă, renunțarea la fumat are beneficii considerabile și imediate. La 20 de minute de la ultima țigară, tensiunea arterială și pulsul se normalizează. În 12 ore de la ultima țigară, nivelul de oxigen din sânge revine la normal. În 48 de ore de la ultima țigară, simțul mirosului și al gustului încep să își recapete din sensibilitate. Între 2 săptămâni și 3 luni de la ultima țigară, circulația sanguină se îmbunătățește, funcția pulmonară sporește și abilitatea corpului de a face față efortului fizic se îmbunătățește. La 9 luni de la ultima țigară, simptomele de tuse, congestie a sinusurilor, oboseală și dificultățile de respirație se ameliorează și chiar dispar. La 1 an de la ultima țigară, riscul de a dezvolta o boală coronariană scade la jumătate din riscul unui fumător activ. Între 2 și 5 ani de la ultima țigară, riscul unui atac cerebral cardiovascular devine același cu cel al unui nefumător. La 5 ani de la ultima țigară, riscul de cancer al gurii, gâtului, esofagului sau al vezicii urinare se înjumătățește. În 10 ani de la ultima țigară, riscul de a dezvolta cancer pulmonar devine similar cu cel al unui nefumător. În 15 ani de la ultima țigară, riscul unui fost fumător de a dezvolta o boală coronariană este același cu al unei persoane ce nu a fumat niciodată. Dincolo de cifre, odată ce ai renunțat la fumat, te vei simți mai bine fizic, vei dormi mai bine și vei avea mai multă energie. În plus, îți vei proteja familia, prietenii și colegii de riscul de a dezvolta o varietate de boli datorate fumatului pasiv. Iar dacă ai copii, le vei da un exemplu extraordinar de voință și putere.
Persoanele care vor să renunţe la fumat sunt îndemnate să apeleze la ajutorul specialiştilor de la Linia verde destinată consilierii şi tratamentului pentru renunţare la fumat: 0 800 10001.
Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției