×
Meniu

Hipertensiunea arterială, un pericol pentru viață. Cum o prevenim?

1 din 4 persoane suferă de hipertensiune arterială (HTA), o afecțiune care poate declanșa infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă.

HTA este definită de creșterea presiunii sângelui în artere peste valoarea normală  recomandată de OMS 140/90 mmHg. Riscul HTA crește după vârsta de 45-50 de ani, iată de ce este necesară măsurarea frecventă a tensiunii arteriale, pentru a vedea când apar schimbări și când este cazul tragerii unui semnal de alarmă.

Consecințele hipertensiunii arteriale

Deși nu produce simptome, HTA este periculoasă prin efectele ei negative la nivelul întregului organism. Aceasta accelerează procesul de ateroscleroză, adică depunerea de colesterol în interiorul vaselor de sânge. În timp, arterele se îngustează, pereții lor se îngroașă, iar organele nu mai primesc suficient sânge. Bolnavul hipertensiv este expus unui risc crescut de a face infarct miocardic sau accidente vasculare cerebrale. În timp, pot suferi de insuficiență cardiacă, boli renale cronice și de afecțiuni oculare. De asemenea, HTA poate afecta memoria, prin scăderea fluxului de sânge către creier, precum și viața sexuală, prin apariția disfuncției erectile.

Cum prevenim hipertensiunea arterială

Pentru a preveni HTA, este necesar de a respecta o dietă bogată în fructe, legume și lactate cu conținut scăzut de grăsimi și de a practica un stil de viață activ. Exercițiile fizice reduc riscul cardiovascular și îmbunătăţesc valorile tensiunii arteriale.

De asemenea, este important de a combate stresul, una dintre principalele cauze ale creșterii HTA. În acest scop, sunt recomandate plimbările la aer curat, consumul de ceai calmant din plante, efectuarea exercițiilor de respirații lente și profunde, practicarea meditației și somnul suficient.

În Republica Moldova se înregistrează unul din cele mai înalte nivele de morbiditate a populației prin HTA. Conform Studiului privind consumul de sare, 45,5% din populație suferă de HTA, iar 74 % dintre bolnavi nu-și administrează regulat medicamentele anti-hipertensive. Din cauza bolilor aparatului circulator, 22890 de persoane au murit în 2020.

Sursa: www.ansp.md; www.cardioportal.ro