×
Meniu

Mărturii din pandemie: ”Suntem la limita puterilor. Am îmbătrânit cu 3 ani”

Natalia Guțu este șefa Secției Medicina de Familie nr.1. În comun cu medicul de familie și medicul infecționist coordonează procesul de colectare și transmitere la laborator a probelor prelevate de la persoanele cu simptome COVID-19.

Natalia Guțu își amintește de primele luni de pandemie ca de un coșmar.

”Cu toții eram în depresie. Nu știam tabloul clinic, nu știam cum evoluează boala, eram nevoiți să ne bazăm pe propria noastră experiență medicală”.

Cel mai intens sentiment pe care Natalia Guțu l-a trăit în acea perioadă a fost frica de a contracta infecția și de a pune în pericol sănătatea și viața membrilor familiei.

”Interacționam direct cu pacienții. Eram conștienți de faptul că unii pot fi purtători ai virusului, așa cum COVID-19 se manifestă și asimptomatic. Aveam sentimentul că ne aflăm pe un câmp minat, că în orice moment ni se poate întâmpla ceva rău”.

”Suntem extenuați. Muncim până peste puteri”

Am întrebat-o pe Natalia Guțu ce s-a schimbat între timp. Și iată ce ne-a răspuns:

”Acționăm cu siguranță. Am învins frica. Însă suntem extenuați. Muncim până peste puteri, chiar și în zilele de weekend. Chiar și noaptea primim informații despre pacienții depistați pozitiv sau cazurile grave, raportăm aceste informații, discutăm la telefon cu pacienții”.

Din cauza pandemiei, Natalia Guțu nu a avut posibilitatea să participe la cel mai important eveniment din viața fiicei sale – balul organizat cu prilejul absolvirii studiilor universitare în SUA.

”Am cumpărat biletele de avion cu jumătate de an mai devreme. Ne-am pregătit pentru acest eveniment. Eram foarte emoționați. Fiica noastră începea o nouă etapă a vieții, și ea avea nevoie de noi”.

Pandemia a lăsat sechele în sufletul Nataliei Guțu, după ce mai mulți colegi, prieteni, rude și pacienți au murit din cauza COVID-19.

”Implor toată lumea să respecte măsurile de protecție. Să poarte corect masca, să o arunce la coș, să se spele frecvent și bine pe mâini, să dezinfecteze mâinile, să respecte distanța socială și să evite locurile aglomerate”.  

Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an. Vă invităm să citiți și mărturiile din pandemie ale Anei Cuznițova, Elenei Balațel și Nataliei Diaconu:

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2790462697932729

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2768928863419446

https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2763669513945381