Ziua Mondială de combatere SIDA: „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”
Sursa HIV este strict umană și este reprezentată de persoanele infectate, indiferent de stadiul infecției. O persoană o data infectata cu HIV ramâne potențial infectantă pe tot parcursul vieții. La 01 Ianuarie 2020, în țară erau înregistrate 13706 cazuri de infecție cu HIV. În decurs de 10 luni, au fost confirmate 568 cazuri noi de infecție cu HIV, inclusiv 120 în teritoriile de Est.
Cum prevenim HIV/SIDA?
1. Prin contact sexual cu schimb de fluide (spermă, lichid vaginal). Transmiterea se face atât prin contact sexual penetrant (homo- sau heterosexual), cât si prin sex oral (cu risc mai redus).
2. Prin folosirea în comun de instrumentar medico-chirurgical înțepător-taietor contaminat cu HIV, prin transplant de organe, prin însămânțarea artificială cu sperma provenită de la infectații cu HIV.
3. De la mama infectată. Virusul poate fi transmis și după naștere, prin laptele matern.
60% din infecții se produc în momentul nașterii și numai 10% reprezintă consecința infecției în cursul vieții intrauterine.
Testarea și tratamentul HIV în Moldova
În țară sunt implementate servicii inovative – testarea rapidă pe bază de sânge capilar, inclusiv în sectorul non-guvernamental, servicii de prevenire HIV prin intermediul farmaciilor comerciale și clinicilor mobile, se realizează managementul supradozării în rândul UDI.
Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea şi suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre-expunere și post-expunere sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS.
Sursa: www.ansp.md; www.doc.ro