×
Meniu

Cum prevenim Accidentul Vascular Cerebral

Accidentul Vascular Cerebral (AVC) este o afecțiune în care alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă, rezultând în foame de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției cerebrale. Acesta este generat de mai mulţi factori de risc etiologici: hipertensiunea arterială sau alte maladii cardiovasculare, precum boala ischemică, infarctul miocardic,  patologia reumatologică, arterioscleroza, precum şi stilul de viață nesănătos și faptul că oamenii sunt prea puțin informați.

Numărul moldovenilor care suferă AVC a crescut de 3 ori, în ultimele două decenii. În prezent, la evidența medicilor se află aproximativ 80 de mii de supraviețuitori.

AVC afectează multe persoane în vârstă aptă de muncă și active social. Din păcate, o bună parte dintre acestea nu mai pot reveni la viața de până la accident, din cauza sechelelor provocate de boală.

 Semnele AVC

Slăbiciunea bruscă;

Amorțirea feței, brațului sau a piciorului, cel mai adesea pe o parte a corpului;

Confuzie și dificultate de vorbire;

Dificultate de a vedea cu unul sau ambii ochi;

Dificultăți de mers, amețeli, pierderea echilibrului sau coordonării;

Dureri de cap severe, fără o cauză cunoscută, etc.

Începerea tratamentului în maxim 3 ore de la primele simptome va influența semnificativ vindecarea, comparativ cu dizabilitatea pe viață.

 Prevenirea AVC

Până la 80% din AVC ar putea fi prevenite prin înlăturarea factorilor de risc, inclusiv hipertensiune arterială, alimentația nesănătoasă, fumat și sedentarism. Iată ce trebuie de întreprins în acest scop:

Menținerea tensiunii arteriale sub 120 (maximă) cu 80 (minimă):

  • Reducerea sării din dietă la cel mult 1.500 miligrame pe zi (aproximativ o jumătate  de linguriță).
  • Evitarea bucatelor bogate în colesterol, precum fast-food, brânza grasă și înghețata.
  • Consumarea a 4 – 5 căni de fructe și legume în fiecare zi și câteva porții de cereale integrale și lactate cu conținut redus de grăsime pe zi.
  • Efectuarea exercițiilor fizice, cel puțin,  30 de minute în fiecare zi.
  • Renunțarea la fumat.

Menținerea indicelui de masă corporală la maxim 25:

  • Limitarea sau evitarea grăsimilor saturate și trans.
  • Consumarea mai puțin de 1.500 – 2.000 calo­rii într-o zi, în funcție de indicele de masă corporală și de nivelul de activitate.
  • Creșterea activității fizice: mersul pe jos, alergarea, aerobică sau tenis.

Controlul nivelului de zahar din sânge:

  • Monitorizarea nivelului de zahăr conform indicațiilor primite de la doctor.
  • Respectarea dietei, efectuarea exercițiilor fizice și administrarea medicației recomandate de medic.

Sursa: www.ansp.md; www.reginamaria.ro