×
Meniu

Consumul de alcool în perioada pandemiei de COVID-19: Mituri și realități

Alcoolul slăbește sistemul imun și reduce capacitatea organismului de a lupta cu bolile infecțioase. Mai mult, consumat în cantități exagerate este un factor de risc pentru apariția sindromului de tresă respiratorie acută (ARDS), una dintre cele mai severe complicații ale COVID-19. În continuare vă prezentăm cele mai răspândite mituri despre alcool în perioada pandemiei de COVID 19:

Mit: Consumul de alcool ajută la distrugerea virusului ce cauzează COVID-19.

Adevăr:  Consumul de alcool nu ucide virusul, dar poate afecta și mai mult starea de sănătate a bolnavului. Alcoolul este eficient doar în cazul dezinfectării mâinilor și a suprafețelor obiectelor.

Mit: Atunci când se consumă băuturi alcoolice tari, particulele virale conținute în aerul inhalat sunt distruse.

Adevăr: Consumul de alcool nu distrugere particulele virale conținute în aerul inhalat, nu dezinfectează cavitatea bucală și faringele și nu previne îmbolnăvirea.

Mit: Consumul de alcool (sub formă de bere, vin, alcool distilat sau tincturi de plante) întărește sistemul imunitar uman și crește rezistența organismului la virus.

Adevăr: Consumul de alcool are un efect devastator asupra sistemului imun și nu mărește rezistența organismului la virus.

Recomandări:

– Pentru a vă întări imunitatea și a diminua riscul infectării cu noul coronavirus, evitați consumul de alcool;

– Dacă serviți alcool, reduceți aportul la minim, pentru a evita intoxicația cu alcool;

– Consumul de alcool este asociat adesea cu fumatul. Nu uitați că fumătorii au un risc sporit pentru forme grave de COVID-19. Ca urmare, evitați fumatul!

– Nu consumați alcoolul împreună cu medicamente, chiar dacă sunt pe bază de plante și eliberate fără prescripție medicală. Această combinație reduce eficacitatea medicamentelor sau crește nivelul de toxicitate, fiind periculoasă pentru viață și sănătate.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică