Ziua Mondială a Inimii: „Folosește-ți inima pentru a învinge bolile cardiovasculare”.
Bolile cardiovasculare (BCV) sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019.
Morbiditatea prin BCV ocupă locul cinci în ierarhia bolilor înregistrate în țară pe parcursul anului 2019, iar dizabilitatea cardiovasculară deţine constant rata de 20,2% din numărul total de persoane cu dizabilități pe cauza de boală.
Cauzele bolilor cardiovasculare
Cauzele bolilor cardiovasculare sunt asociate cu factori de risc comportamentali, precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, abuzul de alcool, inactivitatea fizică, dar și cu factori de risc metabolici, cum ar fi tensiunea arterială înaltă, nivelul crescut al colesterolului seric, glicemia crescută, obezitatea, alături de factori de risc nemodificabili, cum ar fi vârsta, sexul și predispoziția genetică. De asemenea, expunerea pe termen lung la nivel ridicat de poluare a aerului cu particule în suspensie PM2,5 crește substanțial riscul de boli cardiovasculare.
Alimente și băuturi dăunătoare pentru inimă
Reduceți consumul de băuturi ce conțin zahăr, optați pentru apa potabilă sigură sau sucuri proaspete neîndulcite;
Înlocuiți deserturile și dulciurile comercializate prin fructe proaspete sau deserturi preparate acasă din fructe cu un conținut redus de zahăr și grăsimi;
Consumați cel puțin 5 porții de fructe și legume pe zi în stare proaspătă, congelate, conservate sau uscate;
Reduceți consumul de alcool;
Reduceți consumul de sare până la 5 g pe zi;
Limitați alimentele procesate care sunt deseori bogate în sare, zahăr și grăsimi trans.
Folosiți inima pentru a deveni mai activi
Faceți multă mișcare sau exerciții fizice
Faceți zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau 30 minute de activitate fizică intensă: jocul, mersul pe jos, treburile casnice, dansul – toate contează!
Fiți mai activ în fiecare zi – ridicați scările, mergeți pe jos sau cu bicicleta în loc să conduceți;
Puteți descărca pe telefonul mobil o aplicație de exerciții fizice sau să utilizați un pedometru pentru a vă urmări progresul și determina individual necesarul de activitate fizică pe zi.
Renunțați la fumat
Renunțați la orice tip de produse ce conțin tutun – este cel mai bun lucru pe care îl faceți pentru a îmbunătăți sănătatea inimii. În termen de 2 ani de la renunțare, riscul bolilor coronariene este substanțial redus;
Evitați să vă aflați în preajma celor care fumează. Expunerea la fumatul pasiv este, de asemenea, o cauză a bolilor de inimă la nefumători;
Orice tip de produse ce conțin tutun (electronice, care nu ard, etc.) afectează sănătatea, inclusiv sănătatea inimii.
