×
Meniu

Octombrie – luna de conștientizare a cancerului mamar

1177 de cazuri noi de cancer mamar au fost depistate, anul trecut, în țara noastră. Majoritatea pacientelor luate la evidență aveau peste 60 de ani. La nivel global, în fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân, iar la fiecare 14 minute una decedează. 40 la sută dintre femeile bolnave pierd lupta cu viața până la vârsta de 65 de ani.
Conform Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului, incidența cancerului mamar la 100 de mii de populație a fost în 2018 de 99,1 – Franța; 85,4 – Germania; 75,3 – Serbia; 51,6 – România; 53,6 – Federația Rusă; 50,4 – Belorusia; 48,2 – Republica Moldova; 44,6 – Ucraina. La nivel global, numărul de cazuri noi de cancer mamar este în creștere. Pentru a preveni și depista precoce boala, în decursul lunii octombrie, în întreaga lume, sunt desfășurate campanii de conștientizare a cancerului mamar.
Cum prevenim cancerul mamar?
1.Cercetați istoricul familial
Istoria medicală a membrilor familiei vorbește despre afecțiunile și bolile la care suntem predispuși genetic. Ca urmare, dacă o rudă suferă de cancer, trebuie de consultat medicul și de făcut analizele necesare.
2. Faceți controale periodice
Controalele medicale periodice sunt cele mai sigure metode pentru a preveni orice afecțiune.
3. Evitați razele ultraviolete și poluarea
Nu putem controla acest lucru, însă putem alterna mediile, atunci când timpul ne permite. De asemenea, putem să alegem perioada de expunere razelor solare.
4. Micșorați doza și durata tratamentelor hormonale
Această decizie o ia medicul specialist! Cercetările sugerează că terapiile pe bază de hormoni, care durează mai mult de 3 ani, măresc riscul apariției cancerului mamar.
5. Adoptați un stil de viață sănătos
Din păcate și această recomandare ajunge să fie un clișeu, dar este cât se poate de valabilă: o alimentație sănătoasă, mișcare zilnică, renunțarea la fumat și alcool, menținerea greutății în limite normale – sunt lucruri pe care le putem face, cheia succesului este perseverența și grija față de propria sănătate.
Sursa: Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică