×
Meniu

Ministerul Sănătății atenționează: Stigmatizarea bolnavilor de COVID-19 contribuie la răspândirea rapidă a virusului

Bolnavii de COVID-19 sunt stigmatizați și discriminați în Republica Moldova. Constatarea aparține Ministerului Sănătății, care a lansat campania de informare ”Reducerea stigmei asociate cu Covid-19”.
„De la începutul pandemiei am înregistrat cazuri când s-a intervenit tardiv în tratamentul pacienților cu COVID-19, deoarece ei au ascuns simptomele bolii și nu s-au adresat la timp după asistență medicală, fie din motive de discriminare sau religioase. Discriminarea și stigmatizarea pe motiv de boală sunt două elemente care trebuie eliminate din societatea noastră, iar această campanie de informare va avea rolul de a realiza acest obiectiv”, menționează Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Autoritățile atenționează că stigma socială afectează sănătatea fizică, emoțională și mintală a persoanelor stigmatizate. Fenomenul, are consecințe grave și asupra sănătății publice, deoarece îi determină pe unii oameni să ascundă boala și să amâne adoptarea comportamentelor sănătoase. Astfel, stigmatizarea persoanelor asociate cu COVID-19 creează un sol fertil pentru răspândirea și mai rapidă a virusului și poate cauza dificultăți în eforturile de luptă cu pandemia. Stigma contribuie la un comportament discriminatoriu, care poate afecta drepturile omului la sănătate, la muncă, la educație și la participare.
„Este demonstrat faptul că stigma și frica de anumite boli transmisibile împiedică vindecarea lor. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că nimeni nu este invincibil și oricine se poate infecta, iar aceasta nu este o rușine și nu avem de ce să ne ascundem. Informarea corectă, încrederea în asistența medicală, înțelegerea bolii, adoptarea măsurilor eficiente, prevenirea, testarea și, implicit, tratamentul ne pot ajuta să avem grijă de siguranța noastră și a celor dragi”, precizează Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.
Campania de informare ”Reducerea stigmei asociate cu Covid-19” este desfășurată de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Uniunea Europeană, Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului.