Cum evităm insolația?
Expunerea îndelungată la soare deshidratează organismul, acutizează bolile cronice, declanșează insomnii și migrene. Efectele radiației solare le poate simți chiar și o persoană perfect sănătoasă. Cum ne protejăm sănătatea pe timp de caniculă?
Evitarea expunerii îndelungate la razele directe ale soarelui
Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11.00 – 17.00. Persoanele care nu au posibilitatea să se afle în încăpere în acest interval de timp, vor aplica pe corp cremă protectoare cu factorul de protecție nu mai mic de 50%, vor purta haine lejere din fibre naturale, de culori deschise, pălării și ochelari de soare.
Hidratarea organismului și consumarea alimentelor sănătoase
În această perioadă, trebuie evitat alcoolul, inclusiv berea sau vinul, deoarece favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. În schimb, este necesar de a consuma cel puţin 2 litri de apă plată la temperatura aerului, fructe și legume – o sursă importantă de vitamine şi substanţe minerale pentru organism. Totodată, trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi, sare și zahăr, bucatele prăjite sau afumate, mâncarea de tip fast-food.
Aerisirea și igienizarea locuinței
În orele caniculare, ferestrele trebuie închise și acoperite, iar camerele – periodic aerisite. Climatizatorul va fi reglat astfel încât temperatura aerului din locuință să fie cu 5 grade Celsius mai mică, față de valorile termice de afară.
Semnele insolaţiei sunt durerile de cap, transpiraţii, ameţeli, greţuri, vomă, puls slab şi rapid, respiraţie frecventă, temperatura corpului ridicată. Persoana afectată va fi transportată într-o încăpere bine aerisită şi culcată cu capul aşezat mai sus decât nivelul corpului. Pe capul și pieptul ei vor fi puse comprese reci. Concomitent, va fi apelat serviciul de urgență 112.