IMSP AMT Buiucani – instituția în care înflorește sănătatea
IMSP Asociația Medicală Teritorială Buiucani, este cea mai mare instituție medicală, care acordă asistență medicală primară și specializată de ambulatoriu în cadrul Sectorului Buiucani al municipiului Chișinău. Fondată la 1 aprilie 1995, IMSP AMT Buiucani are ca obiectiv de bază sporirea accesibilității populației la asistență medicală și îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate pacienților.
În fruntea instituției se află doamna Liliana IAȘAN, care începând cu anul 2000 a îndeplinit funcţiile de medic de familie şi şef secţie medicină de familie, iar din 2015 activează în funcția de director al IMSP AMT Buiucani. Este un specialist remarcabil în sănătate publică şi are o vastă experienţă în domeniul medicinei primare. Experienţa dumneaei i-a permis să-și demonstreze performanțele, nu numai în calitate de medic, dar și în calitate de manager și conducător al instituției.
Actualmente, din componența AMT Buiucani fac parte următoarele blocuri: Centrul Consultativ Diagnostic Buiucani, localizat pe str. Ion-Luca Caragiale (clădirea dată în exploatare în anul 1979), Centrul Medicilor de Familie nr. 4, ( dat în exploatare în anul 1968), Centrul Medicilor de Familie nr. 5, (clădirea dată în exploatare în anul 1997) şi Centrul Medicilor de Familie nr. 6, situate pe str. Petru Movilă, 6 (clădirea dată în exploatare în anul 1974). Pe parcursul perioadei de exploatare toate blocurile instituției au fost renovate, și unele chiar reconstruite, continuând lucrările de modernizare până în prezent.
Astăzi instituția deține spații renovate după model european, cu o bază tehnico-materială modernă și oferă o gamă largă de servicii curativ-diagnostice, profilactice și de promovare a sănătății pentru locuitorii sectorului Buiucani și suburbiile adiacente: or. Durlești, satele Trușeni, Ghidighici, Vatra și Condrița. În total, numărul persoanelor care beneficiază de asistență medicală în cadrul instituției depășește 166 mii de persoane, iar numărul total de vizite în instituţie depăşind cifra de 700 000 pe an.
Pe lângă aceasta, numărul de populație deservită se majorează în urma colaborării cu clinicile private ,,ProSano” şi ,,OnClinic”. IMSP AMT Buiucani prestează servicii medicale și pentru pacienții care se adresează la aceste clinici, precum și Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară.
Dacă e să vorbim despre serviciile prestate de AMT Buiucani, în prezent instituția prestează un spectru larg de servicii medicale de ambulator, care include: asistenţă medicală primară, asistenţa medicală specializată de ambulatoriu, servicii de diagnosticare medicală, reabilitare medicală şi medicină fizică, servicii comunitare de sănătate mentală, consiliere psihologică etc.
Serviciul de asistenţă medicală primară include 7 secţii ale medicilor de familie, în cadrul cărora activează 71 medici de familie şi 214 asistente medicale, suplimentate cu registratură, ghişee de programare şi informare, săli de triaj, săli de tratamente şi vaccinări, saloane de colectare a analizelor medicale şi cabinete de proceduri, oferind pacienţilor consultaţii planice şi de urgenţă în condiţii de ambulator şi la domiciliu, inclusiv prin asigurarea unei vaste activităţi profilactice populaţiei de toate vârstele. Este de menţionat faptul, că AMT Buiucani a fost prima instituţie medicală din municipiul Chișinău care a iniţiat prestarea serviciilor de îngrijiri medicale la domiciliu persoanelor cu patologii grave şi în stadii terminale.
Serviciul Asistenţă medicală specializată de ambulator este prezentată de către o echipă calificată multidisciplinară, care include 83 medici specialişti de profil în diverse domenii: oftalmologie, otorinolaringologie, cardiologie, neurologie, gastroenterologie, pediatrie, chirurgie, ftiziopneumologie, boli infecţioase, narcologie.
De asemenea, în cadrul AMT Buiucani activează Centrul Comunitar de Sănătate Mintală, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Centrul de Sănătate a Femeii, Secţia Ambulatorie de Ortopedie şi Traumatologie, Secţia de reabilitare medicală şi medicină fizică, Secţia ftiziopneumologie, care asigură servicii medicale în toate domeniile, pentru asigurarea populației cu asistență medicală de calitate.
De menționat că pe parcursul mai multor ani, a fost modernizat semnificativ serviciul de diagnosticare din cadrul instituției, accentuând dotarea Laboratorului clinic și imunologic cu utilaj performant, precum și cabinetele radioimagistice, ecografice și endoscopice, unde se efectuează examinările paraclinice optimizate, necesare în stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Pe lângă aceasta, în cadrul IMSP AMT Buiucani funcționează secția Reabilitare medicală și medicină fizică, dotată cu aparataj modern pentru un șir de proceduri fizioterapeutice: chinetoterapie, ozonoterapie, masaj, electroterapie, magnetoterapie, etc. Acestea au un rol foarte important în tratamentul bolilor cornice, precum și în reabilitarea posttraumatică și ortopedică.
Pentru dezvoltare și actualizare continuă instituția participă activ la diverse proiecte: pilotarea implementării Sistemului Informaţional Integrat SIA AMP, prestarea serviciilor comunitare de îngrijiri medicale la domiciliu, metode noi de prelucrare a deşeurilor, externalizarea serviciilor de cleaning, colaborând cu diverse organizații naționale și internaționale.
De menționat, activarea în instituție a Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Amigos”,. Acesta acționează în interesul prioritar al sănătății și dezvoltării adolescenților și tinerilor (10-24 ani) la nivel de comunitate, în colaborarea eficientă cu serviciile din teritoriul de deservire, autoritățile publice locale, în baza abordării personalității adolescentului și tânărului și a problemelor lor, atât de pe poziții medicale, cât și psiho-sociale.
De asemenea, în scopul instruirii active a populației și promovării sănătății, în cadrul IMSP AMT Buiucani funcționează “Școala pacientului hipertensiv”, “Școala diabeticului”, “Școala pacientului cu astm bronșic”, și “Școala mamei”. Dacă tot vorbim de implicarea activă în activitățile de informare și instruire, IMSP AMT Buiucani servește drept bază clinică pentru elevii Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie “Raisa Pacalo” și studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițeanu” care își măresc semnificativ bagajul de cunoștințe activând în această instituție, mai ales din practica medicală.
În ceea ce privește actuala problemă – pandemia de COVID-19 din țară, IMSP AMT Buiucani a întreprins un șir de măsuri cu scopul de a stopa răspândirea virusului printre vizitatorii instituției. Chiar din luna aprilie anul curent s-a început testarea la domiciliu a pacienților suspecți de infecția cu COVID-19, această măsura fiind prevăzută în ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale privind ”Testarea de laborator a pacienților încadrați în tratament la domiciliu”, din data de 17 aprilie, 2020.
În acest scop, AMT Buiucani a organizat două echipe mobile, care se deplasează la locul de trai a pacienților pentru a preleva probele. Din aceste echipe fac parte câte doi asistenți medicali, șoferul și un asistent medical principal care coordonează activitatea echipei, cu toții bine instruiți și pregătiți pentru siguranța publică, cât și propria lor siguranță.
Testul la COVID-19 constă în prelevarea probelor biologice din nas și faringe persoanelor încadrate în tratament la domiciliu. Lucrătorii medicali implicați în acest proces utilizează echipament de protecție personală destinat pentru îngrijirea directă a pacienților cu COVID-19. Acesta include respiratoare, halite, mănuși; viziere, ochelari de protecție și șorț.
Pentru prelevarea probei biologice, echipa mobilă se deplasează la domiciliul pacientului în cel mult 48 de ore de la încadrarea în tratament la domiciliu. Asistenții medicali nu intră în locuința pacientului, ci prelevează probele la intrarea în apartament sau curte. Una dintre asistentele medicale care zilnic se deplasează la domiciliul pacienților, doamna Natalia DIACON, asistenta șefă a Centrului Consultativ Diagnostic Buiucani, menționează că probele sunt prelevate dimineața, deci seara în ajun, pacientul este informat că nu trebuie să se spele pe dinți și să nu mănânce înainte de prelevarea probelor. În următoarea zi, pacienții sunt informați cu privire la rezultatele testului, iar dacă proba prelevată este pozitivă, pacientul este supus repetării testului peste 5 sau 7 zile. Produsele biologice prelevate sunt transportate la Laborator în condiții de maximă siguranță, în genți frigorifice, iar asistentul medical își schimbă echipamentul personal de protecție la fiecare prelevare.
Un moment foarte important este îmbrăcarea și dezbrăcarea echipamentelor de protecție, pentru că dacă nu se respectă toate regulile de igienizare, atunci acest proces poate avea urmări grave. De aceea, a fost accentuate instruirea minuțioasă a personalul medical de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
În această ordine de idei, în lupta aprigă cu infecția de COVID-19, personalul medical sunt pilonii de bază care muncesc cu dedicare de sine și, supunându-se riscului zi-de-zi, activează fără tragere de inimă. Ei reprezintă fondul de aur al instituției, pentru că calitatea serviciilor medicale prestate și satisfacția pacienților, în cea mai mare parte depinde de profesionalismul și dragostea lor față de munca pe care o exercită în fiecare zi, iar mulțumirea și recunoștința pentru meritele lor nu se lasă mult așteptată. Patru asistente medicale și un felcer din cadrul IMSP AMT Buiucani au primit mențiuni din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu prilejul Zilei Internaționale a Asistenților Medicali. Inga ANDRONIC, Taisia LUȚCANU, Nadejda ROȘCA, Svetlana BARBACARI, Natalia DIACON și Vitalie RADCOV au fost apreciați pentru rezultatele bune obținute în lupta împotriva COVID-19. Asistenții medicali au efectuat trierea pacienților în cadrul IMSP AMT Buiucani, au monitorizat sănătatea locatarilor unui cămin familial, intrat în carantina și au efectuat testele COVID-19 pacienților care au urmat tratament la domiciliu.
Printre volumul enorm de lucru și graficul încărcat, doamna Liliana IAȘAN, își face timp să le mulțumească tuturor lucrătorilor medicali și să le transmită o frumoasă felicitare cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical și Farmacistului: „Vă transmit sincere felicitări cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical şi a Farmacistului. Vă mulţumesc din suflet pentru curajul de a îndeplini una dintre cele mai nobile profesiuni – cea de medic şi asistent medical, pentru eforturile colosale şi dedicarea de care daţi dovadă în fiecare zi, pentru nopţile nedormite şi pentru fiecare clipă dedicată scopului suprem de a sta de veghe şi de a dărui sănătate. Vă doresc noi performanţe în cariera profesională, o viaţă plină de lumină, dragoste, bunăstare, apreciere la justa valoare şi cât mai multă sănătate!”
Adriana Nica, reporter “Tainele Sănătății”