Acțiune dedicată victimelor SIDA: „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceeași”
Astăzi este marcată Ziua Internațională de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. În acest context, în țara noastră, în perioada 15-31 mai, este defășurată campania socială: „Virușii sunt diferiți, oamenii – aceeași”.
Ce este HIV?
HIV (Virusul imuno-deficienţei umane) este un virus care intră în corpul uman când o persoană se infectează. Odată intrat în corp, virusul HIV afectează întregul sistem umanitar. Asta înseamnă ca acel corp infectat este total expus şi nu mai poate lupta împotriva infecţiilor bacteriene, virale şi altor tipuri de infecţii şi boli cauzate de această expunere. O persoană infectată este numită “HIV+” sau “HIV pozitiv” și poate trăi cu acest virus multi ani, dar are nevoie de un tratament medical regulat şi o dietă sănătoasă.
Ce este SIDA?
Cu trecerea anilor, pacienţii HIV pozitiv se îmbolnăvesc tot mai des. Corpul este slăbit până ce sistemul imunitar cedează complet. Această ultimă fază a bolii se numeşte SIDA (Sindromul imuno-deficienţei dobândite). În ultimă fază, corpul se mai poate apăra doar foarte puţin în faţa oricărei boli. Orice infecţie poate duce la moartea pacientului.
Cum se transmite HIV?
Virusul HIV se găseşte în sângele şi lichidele biologice ale persoanelor infectate. Boala se poate transmite prin:
- Relaţii sexuale neprotejate (relaţii vaginale, anale sau orale);
- De la o mamă HIV pozitiv către copilul ei în timpul sarcinii, naşterii sau alăptării;
- De la un toxicoman la altul când împart acelaşi ac pentru a-şi injecta droguri.
Cum poate fi prevenită transmiterea HIV?
- Utilizarea prezervativul în timpul contactului sexual;
- Efectuarea testului HIV, preferabil şi cu partenerul sexual;
- Evitarea contactelor sexuale neprotejate cu parteneri a căror stare de sănătate nu o cunoşti;
- Folosirea propriilor produse de igienă, cum ar fi aparatul de ras sau periuţa de dinţi;
- Evitarea contactului cu sângele, sperma sau secreţiile vaginale ale persoanelor necunoscute;
- Utilizarea acelor sterile pentru injectarea medicamentelor.
Când trebuie efectuat testul HIV?
Testul HIV are scopul de a identifica anticorpii HIV din sânge. Totuşi, aceştia vor fi vizibili doar la trei luni după infectare.
- Înainte de a avea relații sexuale neprotejate;
- După un contact sexual neprotejat cu un partener necunoscut;
- După injectarea medicamentelor cu un ac nesteril.
În Republica Moldova, aproximativ 14589 de persoane trăiesc cu infecția HIV, dintre care 275 au fost diagnosticate în perioada ianuarie – aprilie 2020. La evidență medicală sunt 9407 pacienți infectați, iar 6690 urmează tratamentul antiretroviral, dintre care 5602 au supresie virală.
Conform datelor UNAIDS, aproape 75 de milioane persoane au fost infectate cu HIV și 32 de milioane au decedat de boli asociate SIDA, de la începutul epidemiei, în întreaga lume. Dintre persoanele care trăiesc cu HIV, 79% își cunosc statutul, sau 62% au accesat tratamentul antiretroviral și 53% au fost cu supresie virală, urmare a acestui tratament.
Sursa: www.unhcr.org, www.ansp.md