×
Meniu

Noi metode de diagnostic și tratament al nou-născuților și copiilor, implementate în instituțiile medicale

Peste 250 de angajați medicali din toată țara – medici de familie, pediatri, neonatologi, infecționiști, asistenți medicali și angajați ai Unităților de Urgență au învățat cum să aplice metodele moderne de diagnostic, tratament și management al urgențelor în cazul copiilor și nou-născuților.

”Temele care au fost abordate vizează sănătatea copiilor și starea critică a copiilor în vârstă de 0-5 ani, în cele mai frecvente situații, cum ar fi febra, diareea, o respirație dificilă, sau pneumonie. Dar cel mai important subiect abordat a fost procedura triajului copilului în Unitatea Primiri Urgente. Aceste subiecte au fost identificate în urma analizei morbidității copiilor și adresabilității la medicul de familie și Unitatea Primiri Urgente”, a relatat Ninel Revenco, vicedirectorul în domeniul Cercetării, Inovării și Transfer Tehnologic din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Instruirile au fost desfășurate în baza Ghidului de buzunar ”Asistența spitalicească oferită copiilor”, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății.

”Dorința noastră este de a crea profesioniști în domeniul asistenței de urgență prespitalicească și în domeniul spitalicesc pediatric, care vor implementa standarde noi, aprobate la nivel național, în baza standardelor Organizației Mondiale a Sănătății. Fiecare participant a primit acest ghid de buzunar, tradus și adaptat situației curente din Republica Moldova, care stă la baza și protocoalelor clinice aprobate în Moldova”, a precizat Larisa Boderscova, coordonator Programe, biroul Organizația Mondială a Sănătății în Moldova.

Participanții au învățat cum să ofere rapid și eficient asistență medicală calificată, iar în sesiunile practice au exersat noile standarde în domeniul urgenței pediatrice. Cunoștințele obținute în cadrul instruirilor vor contribui la îmbunătățirea calității asistenței medicale destinată copiilor.

”În majoritatea cazurilor, făceam tratament complex: antivirale, antibiotice și de sensibilizare. Aici am văzut că nu în toate cazurile trebuie administrate”, a mărturisit Aliona Tăietu, medic infecționist, în cadrul Spitalului Raional Telenești.

”Cu părere de rău, nu am avut înainte așa protocoale. În cazul febrei, urmam indicația pentru terapie antibiotică. La etapa de astăzi lucrurile s-au mai schimbat, febra nu mai este un criteriu de bază pentru această terapie. Ținem cont de evoluția bolii”, a menționat medicul de familie Eugen Verlan, Centru de Sănătate Rezina.