Risc de răspândire a difteriei în Moldova. Cum ne protejăm
Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează: vacinați-vă împotriva difteriei! Apelul este valabil atât pentru copii, cât și pentru adulți. În Ucraina au fost deja confirmate 20 de cazuri de îmbolnăviri, în perioada octombrie- noiembrie 2019. În aceste condiții, riscul importului infecției în Republica Moldova este iminent.
Ce este difteria?
Difteria este o boală infecţioasă acută şi transmisibilă, cauzată de bacteria difterică toxigenă Corynebacterium diphtheria. Se manifestă prin inflamaţie fibrinoasă pe mucoasa organelor afectate (amigdale, faringe, laringe, nas etc.) şi evidente simptome de intoxicaţie, cauzate de toxina difterică, care afectează inima (miocardită), sistemul nervos, rinichii şi glandele suprarenale. Cea mai răspândită și periculoasă formă a bolii este difteria faringiană. Boala are un debut lent cu o stare subfebrilă și fenomene de faringită exsudativă, cu progresarea acestor simptome timp de 2-3 zile. În formele clasice ale bolii, exsudatul faringian treptat se transformă într-o membrană fibrinoasă aderentă pe suprafața amigdalelor, mucoasele faringelui, laringelui, nasului, obturând căile respiratorii.
Cum se transmite bacteria difterică?
Transmiterea bacteriei difterice toxigene de la bolnav sau purtător se realizează prin intermediul picăturilor respiratorii exteriorizate la respiraţie, tuse, strănut, mai ales în spaţii comune închise (locuinţe, cămine, instituţii de educaţie şi instruire, medicale, etc.); prin intermediul mâinilor şi obiectelor murdărite cu mucusul eliminat din căile respiratorii ale bolnavilor/purtătorilor de difterie sau prin contact direct cu eliminările din ulcere, plăgi în cazul difteriei extrabucale.
Imunizarea – singura metodă de prevenire a difteriei
Imunizarea contra difteriei este singura metodă sigură de prevenire a infecției. Tratamentul specific al difteriei, mai cu seamă în formele toxice cu afectarea miocardului, neuronilor, rinichilor, rămâne a fi dificil. Între 5 şi 10% din bolnavii prin difterie decedează. Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave, decese.
Cum este administrat vaccinul împotriva difteriei?
Imunizarea contra difteriei se efectuează gratuit copiilor şi adulţilor la medicul de familie. Vaccinarea antidifterică primară constă din administrarea a 3 doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii se aplică revaccinări la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să primească revaccinări antidifterice o dată în 10 ani. În țară se folosesc doar vaccinuri calitative de la producători atestați de Organizația Mondială a Sănătății.
Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică