Intoxicațiile cu nitrați: De ce se produc și cum le evităm?
Nitrații ajută plantele să crească, iar fructele – să se coacă. Plantele au nevoie de nitrați, pentru a crește. Substanța se conține în sol și apă, și reprezintă o hrană bună pentru plante. Dacă aceasta nu există în cantități suficiente, atunci fructele și legumele nu cresc, se usucă și au o formă neregulată.
Iată de ce fermierii folosesc nitrați în procesul de creștere a culturilor agricole. Și nu e nimic rău în aceasta, atâta timp cât ei nu fac abuz. Fructele, legumele și alte plantele legumicole devin însă periculoase pentru sănătate, dacă nitrații depășesc norma admisibilă. Anume în aceste cazuri se produc intoxicațiile.
Cum se manifestă o intoxicație cu nitrați?
- Cianoza pielii și mucoaselor, din cauza saturației insuficiente a celulelor cu oxigen;
- Somnolență, slăbiciune, dureri de cap, amețeli;
- Modificarea tensiunii arteriale și a pulsului;
- Dificultăți de respirație;
- Scăderea imunității.
Ce legume pot conține o cantitate ridicată de nitrați?
Potrivit studiilor, o cantitate crescută de nitrați poate fi detectată :
- în legumele de seră
- în verdeața timpurie
- în legume rădăcină: cartofi, sfecla, morcovi, ridichi, ridichi
- în varză
- în pepeni și pepeni verzi.
Cum evităm intoxicația cu nitrați?
Vom achiziționa produse vegetale doar din locuri autorizate, și vom verifica certificatul de inofensivitate.
Vom ține fructele și legumele în apă, în decurs de două ore, și le vom decoji, înainte de a le consuma. De asemenea, este recomandat de a adăuga puțină lămâie, care ajută la neutralizarea nitraților.
Vom păstra legumele şi fructele în frigider, aerul rece oprește procesul de transformare a nitraților în nitriți, care dăunează organismului.
Nu vom mânca rădăcinile sau cozile plantelor. Aici se acumulează cantitatea maximă de nitrați.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, limita inofensivă zilnică de nitrați este de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg.
Cum verificăm nivelul de nitrați în fructe și legume
Nivelul de nitrați în fructe și legume poate fi verificat cu ajutorul unui nitratometru, care oferă un răspuns prin 2 click-uri, iar timpul de măsurare este de 3 secunde.
Procesul de testare este simplu. Introducem dispozitivul în produs, și tastăm butonul ”ok”. În 3 secunde rezultatul va fi atașat pe ecran. Nivelul de nitrați va fi reprezentat prin culorile verde, galben și roșu.