Mărturii din pandemie: ”Am obosit. Ne este dor de îmbrățișări”
Asistenta medicală Angela Burțeva este responsabilă de trierea pacienților în cadrul Centrului Medicilor de Familie nr. 5, al IMSP AMT Buiucani. 7 ore pe zi poartă costumul de protecție împotriva infecției SARS-CoV-2. Activitatea în aceste condiții este dificilă, dezvăluie Angela Burțeva.
”Sunt momente când este destul de greu să lucrăm. Din cauza echipamentelor, dezinfectării frecvente a mâinilor, apar și probleme dermatologice. Dar pentru noi asta mai puțin contează. Important să le fim de folos oamenilor”.
Primele luni de pandemie au fost extrem de stresante pentru Angela Burțeva. Trebuia să întreprindă toate măsurile necesare pentru a opri virusul în cadrul instituției medicale și, în același timp, să asiste pacienții cu simptome de COVID-19.
”La început, veneau mulți pacienți cu febră înaltă. Nu știau că trebuie să stea acasă și să anunțe medicul de familie. Îi conduceam în izolator, chemam ambulanța. Mulți erau nemulțumiți de această situație. A trebuit să comunicăm mult cu ei și să-i calmăm. A fost dificil, dar am depus efort pentru a ne ajuta pacienții și a întreprinde la timp măsurile necesare”.
Pandemia COVID-19 i-a făcut mai solidari pe lucrătorii medicali, consideră Angela Burțeva. Au fost nevoiți să-și unească eforturile, indiferent de specialitatea medicală și responsabilități, pentru a combate virusul SARS-CoV-2.
”Pandemia ne-a determinat să lucrăm împreună și să fim solidari. În caz contrar, nu am fi reușit să împiedicăm răspândirea infecției. A trebuit să fim pregătiți pentru diferite situații cu pacienții. Lupta împotriva COVID-19 este o muncă de echipă”.
Angela Burțeva spune că îi este dor de vremurile în care putea să-și îmbrățișeze oricând colegii, prietenii și rudele.
”Pandemia ne obligă să păstrăm distanța unul față de celălalt. Nu am scăpat încă de virus, de aceea trebuie să respectăm măsurile de protecție. Dar noi toți am obosit. Vrem să cuprindem pe cineva, să vizităm pe cineva”.
Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an.
Vă invităm să citiți și mărturiile din pandemie ale Nataliei Guțu, Anei Cuznițova, Elenei Balațel și Nataliei Diaconu: