OIM: Pandemia pune în pericol sănătatea și siguranța la locul de muncă
Aproximativ 300 000 de persoane decedează, anual, din cauza accidentelor la locul de muncă și a bolilor profesionale, potrivit Organizației Internaționale a Muncii. 40 la sută dintre îmbolnăviri și decese sunt atribuite traumelor, 22 la sută – zgomotului, 18 la sută – factorilor cancerigeni, 17 la sută – aerului poluat.
Organizația Internațională a Muncii estimează că pandemia COVID-19 a periclitat și mai mult sănătatea și siguranța la locul de muncă. Potrivit organizației, până la 20-30% din cazurile totale de COVID -19 sunt atribuite expunerilor la locul muncă. De asemenea, 136 de milioane de lucrători medicali și asistenți sociali prezintă un risc serios de a contracta COVID -19 în timpul activității. În același timp, 65% dintre întreprinderile chestionate au raportat că moralul lucrătorilor a fost dificil de susținut în timpul lucrului la distanță.
În Republica Moldova, peste 22 de mii de persoane activează în condiții de muncă periculoase pentru sănătate și viață. Cu toate acestea, este singura țară din regiune europeană care înregistrează cele mai puține cazuri de accidente de muncă și boli profesionale. În unii ani, statisticile sunt prea mici, iar în alți ani, lipsesc. Specialiștii explică situația prin lipsa posibilității de a înregistra și raporta aceste cazuri.
Cu prilejul Zilei Mondiale pentru Siguranță și Sănătate, Organizația Internațională a Muncii amintește guvernelor despre necesitatea de a implementa politici naționale coerente pentru a proteja sănătatea ocupațională. În acest context, angajatorul trebuie să asigure locurile de muncă cu tehnică și utilaj sigur pentru sănătate, să ofere gratuit angajaților echipamente de protecție și să acționeze rapid în cazul urgențelor și accidentelor la locul de muncă.
În același timp, angajații trebuie să se informeze despre sănătatea ocupațională, să refuze activitatea în condiții periculoase pentru sănătate și viață, să utilizeze corect echipamentul de protecție individual și să raporteze situațiile periculoase, accidentele și traumele la locul de muncă.
Ziua Mondială pentru Siguranță și Sănătate este marcată, în fiecare an, pe data de 28 aprilie.
Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale