×
Meniu

Mărturii din pandemie: ”Să fim mai buni și mai înțelegători. Asta e ceea ce ne lipsește”

Elena Balațel este asistentă medicală. În prima perioadă a pandemiei a fost responsabilă de trierea pacienților, la intrarea în instituția medicală. Primele zile au fost extrem de dificile: insuficiența informațiilor cu privire la modul de răspândire a infecției COVID-19 și creșterea rapidă a numărului de cazuri de îmbolnăviri îi provocau teamă pentru propria viață. Contrariați și speriați erau și pacienții, care se revoltau împotriva măsurilor antiepidemice, implementate în cadrul IMSP AMT Buiucani.

”Primele zile au fost foarte dificile, deoarece nu știam la ce să ne așteptăm. Nu știam cum să ne protejăm, priveam la fiecare pacient ca la un potențial infectat. Pe de altă parte, unii pacienți se revoltau. Nu acceptau să le măsurăm temperatura corpului sau să poarte mască, insistau să le prezentăm un document care să justifice aceste măsuri”, își amintește Elena Balațel.

În prezent, Elena Balațel se ocupă de prelevarea materialului biologic de la pacienți, pentru determinarea prezenței virusului. Este o sarcină extrem de responsabilă, de care depinde siguranța diagnosticului, dar și periculoasă, în același timp, deoarece o expune riscului de a se îmbolnăvi.

”Sincer, am obosit de toată această situație. În timpul prelevării probelor, pacientul se plânge nu doar pe sănătate, dar și pe problemele personale. Oamenii sunt necăjiți din cauza greutăților vieții, și își revarsă tot amarul asupra noastră. Inconștient, preluăm emoțiile lor negative, și asta ne epuizează și mai mult”, mărturisește Elena Balațel.

Dureroasă este pentru Elena Balațel comunicarea cu bolnavii de cancer, care a devenit frecventă în perioada pandemiei.

”Ei vin la noi pentru prelevarea probelor, înainte de a merge la tratament la Institutul Oncologic. Când observ la ei simptome de COVID-19, mi se rupe inima. Nu destul că sunt distruși de cancer, încă sunt amenințați și de virus. Suferința lor mă afectează psihologic mult”, spune Elena Balațel.

Pandemia a determinat-o pe Elena Balațel să-și schimbe atitudinea față de viață și să aprecieze fiecare clipă trăită.

”Această situație m-a învățat să iubesc mai mult viața. Mereu am tins să mai am ceva, să mai cumpăr ceva, acum însă sunt mulțumită pentru faptul că familia mea este sănătoasă. Am devenit mai luptătoare”, recunoaște Elena Balațel.

Deși a trecut un an de la debutul pandemiei, încă multe persoane nu cred în existența virusului, constată Elena Balațel. Consideră că această atitudine reprezintă lipsă de respect față de toți lucrătorii medicali, care își sacrifică sănătatea și viața în lupta împotriva virusului.

”Puțină lume realizează cât de serioas este virusul, chiar și după un an. Îi îndemn pe toți să fie mai buni și mai înțelegători. Trebuie să învățăm să ne respectăm, asta e ceea ce ne lipsește”, concluzionează  Elena Balațel.

Pe 7 martie 2020, a fost confirmat primul caz de infecție cu COVID-19 în Republica Moldova. IMSP AMT Buiucani a întreprins imediat măsuri pentru a preveni răspândirea virusului în interiorul instituției și a depista rapid pacienții infectați. În acest scop, au fost mobilizați toți lucrătorii medicali și non medicali, iar unii s-au aflat în prima linie de luptă împotriva COVID-19, pe parcursul întregului an. IMSP AMT Buiucani va relata, în următoarele săptămâni, despre angajații care și-au pus în pericol propria sănătate și viață pentru a opri virusul ucigaș.

Anterior, am realizat un material despre Natalia Diaconu, asistentă medicală majoră în cadrul Centrului Consultativ Diagnostic. Accesați acest link pentru a-l putea citi: https://www.facebook.com/IMSPAMTBuiucani/posts/2763669513945381