×
Meniu

Vaccinarea îi ajută pe copii să devină adulți sănătoși

Vaccinările de rutină protejează copiii de multe boli grave, care au provocat în trecut îmbolnăviri grave, au dus la sute de mii de cazuri de dizabilitate și deces.

Lucrătorii medicali avertizează însă că tot mai mulți părinți refuză să-și imunizeze copiii, contribuind la  răspândirea tusei convulsive, difteriei, oreionului, rubeolei, hepatitei virale B, tuberculozei, infecției rotavirale, infecției cu pneumococi, infecţiei cu Haemophilus influenzae tip b, infecției cu Papilomavirusul uman, etc.

În prezent, rata de vaccinare împotriva rujeolei, oreionului și rubeolă (ROR) a fost de 88% în 2019,  90,3% în 2018 și 87,1% în 2017. Situația epidemică nefavorabilă privind rujeola în mai multe țări din Europa în perioada 2016-2018, inclusiv în România și Ucraina, a favorizat importul infecției în Republica Moldova, pe parcursul ultimilor doi ani. Ca urmare, în anul 2018 au fost înregistrate 340 cazuri de rujeolă, dintre care 16 au fost de import, iar în anul 2019 – din 90 cazuri de rujeolă, 23 au fost de import.

Actualmente, există riscul importului difteriei din Ucraina, unde au fost înregistrate mai multe cazuri. Imunizarea împotriva infecției este gratuită pentru copii şi adulţi. Vaccinarea antidifterică primară constă în administrarea a trei doze de vaccin combinat cu conţinut de anatoxină difterică, la vârsta copilului de 2, 4, 6 luni şi o revaccinare la 22-24 luni. La copii, revaccinarea este efectuată la vârstele de 7 și 15 ani. Adulții trebuie să se vaccineze împotriva difteriei o dată în 10 ani.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă părinții, după ameliorarea situației epidemiologice prin infecția COVID-19, să revadă vaccinările copiilor conform Calendarului de vaccinare, iar în cazul lipsei imunizării, să se adreseze medicului de familie.

În fiecare an, vaccinurile salvează aproximativ 2 milioane de vieți, dar în același timp, aproximativ 19,4 milioane de copii rămân invalizi sau decedează din cauza bolilor infecțioase grave, care puteau fi prevenite prin vaccinare.

Săptămâna Europeană a Imunizărilor este marcată, în acest an, în perioada 20-26 aprilie.

Sursa: Agenția Națională pentru Sănătate Publică