OMS ne-a oferit încă 1000 de teste pentru depistarea COVID-19. Urmează și alte donații din partea Chinei și Rusiei
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a primit încă 1000 de teste pentru depistarea infecției COVID-19 din partea Organizației Mondiale a Sănătății. De asemenea, în timpul apropiat, China și Rusia va oferi țării noastre echipamente medicale pentru protecția lucrătorilor medicali care interacționează, supraveghează și tratează persoanele infectate sau suspectate că ar fi purtătoare ale coronavirusului de tip nou.
În prezent, în Republica Moldova sunt confirmate 109 cazuri de COVID-19, iar suspecte sunt 105. Starea pacienților internați la SBCI „Toma Ciorba” este de gravitate medie și satisfăcătoare, iar a celora de la Spitalul Clinic Republican, de gravitate medie-ușoară și două paciente – evoluție gravă.
În condițiile răspândirii COVID-19 pe întreg teritoriul țării, Ministerul Sănătății pregătește încă 7 instituții medicale, unde vor fi internate și tratate persoanele bolnave sau suspectate că ar fi purtătoare a infecției. Vorbim despre Spitalul Clinic Municipal Bălți, Spitalul Raional Comrat, Spitalul Raional Cahul, Spitalul Raional Orhei, Spitalul raional Căușeni, Spitalul Raional Edineț și Centrul de Sănătate din Nicoreni.
Pentru a preveni răspândirea coronavirusului de tip nou, suplimentar la măsurile luate anterior, autoritățile au interzis următoarele acțiuni, din data de 25 martie, 2020:
Aflarea persoanelor în spații publice: parcuri, păduri, terenuri de joacă, terenuri sportive, zone de agrement. Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării va asigura respectarea acestei decizii și vor monitoriza situația;
Aflarea persoanelor, în special a celor în etate în spații publice fără necesitate stringentă, cu excepția deplasărilor la serviciu, accesul la asistență medicală, asigurarea cu produse alimentare și alte motive justificate;
Prestarea serviciilor de alimentație publică în unitățile de comercializare a produselor petroliere;
De asemenea, pe parcursul lunii aprilie va avea loc distribuirea, prin intermediu Poștei Moldovei, a pensiilor și alocațiilor sociale pentru persoanele în etate, reieșind din faptul că ei reprezintă cea mai vulnerabilă categorie la infecția COVID-19;
Autoritățile examinează posibilitatea eșalonării emiterii facturilor de plată pentru cetățeni. Urmează a fi realizat un grafic de emitere acestor facturi pentru evitarea aglomerării la ghișeele de plată.
În prezent, medicii de familie monitorizează la domiciliu peste 27 de mii de persoane cu risc sporit de îmbolnăvire sau răspândire a infecției COVID-19.