De deciziile noastre depinde calitatea vieții persoanelor cu sindromul Down
”Noi decidem” este sloganul Zilei Mondiale a Sindromului Down din acest an. Mesajul ne îndeamnă să ajutăm persoanele cu sindromul Down să se integreze în societate să aibă o viață normală.
Sindromul Down este o boală genetică cromozomială care afectează un copil din aproape o mie la nivel mondial. Astfel, perechea de cromozomi 21 conține unul în plus. Din această cauză, sindromul este cunoscut și sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Organizația Mondială a Sănătății estimează că numărul nou-născuților cu sindromul Down ar putea crește, în condițiile în care tot mai multe femei rămân însărcinate la o vârstă înaintată. Problema este că riscul apariţiei unui defect genetic crește odată cu vârsta mamei.
Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta și este greu de apreciat, în momentul nașterii, cum va evolua boala. Aceasta nu poate fi tratată, însă multe din problemele de sănătate declanșate, printre care hipoacuzia și afecțiunile cardiace congenitale, pot fi ameliorate sau ţinute sub control.
Dacă beneficiază de asistența medicală și îngrijirile necesare încă de la o vârstă timpurie, persoanele cu sindrom Down pot avea o viață normală și activă.
Anual, în data de 21 martie, este marcată Ziua Mondială a Sindromului Down.